Uitz Zoltá​n
Személ​yi edző, Life coach

"If you don’t find the time, if you don’t do the work, you don’t get the results. "
"Ha nem szánsz rá időt, ha nem végzed el a munkát, nem lesz  eredmény. "
- Arnold Schwarzenegger

Mi a coaching? 

Sokan félreértelmezik magát a coachingot, illetve a coachokat is. Elég sokszor találkoztam olyan véleményekkel, hogy a coachok csak "megmondóemberek" akik elmondják mit és hogyan csinálj és máris megoldódik minden gondod és boldog leszel. Vagy épp "WANNABE Pszichológusok"- akik lusták voltak több évig egyetemre járni és tanulni. Esetleg az úgynevezett motivátorok vagy motivációs trénerek, akik önbizalmat öntenek beléd és fellelkesítenek (bár nem ez a coaching célja, sok esetben tapasztalható ilyen pozitív hatás is).

ÉS ITT SZERETNÉM EZEKET A MÍTOSZOKAT ELOSZLATNI
A coaching világszerte elfogadott és támogatott módszertanok és folyamatok összessége, megoldásfókuszú beszélgetés. Segítségével az élet különböző szakaszaiban, különböző területein (munka, magánélet, párkapcsolat, mindennapok, önértékelés, motiváció stb.) bekövetkező elakadásokat, blokkokat, negatív szokásokat, folyamatosan rosszul kezelt helyzeteket tudjuk feloldani, illetve tartós változást létrehozni. Mindezt úgy, hogy az ügyfél (avagy a coachee) fogja felismerni és meghatározni az új irányokat, a célokat. Saját maga fogja létrehozni a változásokat és megoldani a problémákat. A coach, mint ezt elősegítő és felügyelő katalizátor lesz jelen, de beleszólni, tanácsot adni nem fog.

Egy pszichológussal/pszichiáterrel ellentétben a coach nem fog gyógyszereket felírni, nem fog gyerekkori vagy épp felnőttkori, feldolgozatlan traumákat kezelni, nem fog a lelked és tudatod legmélyén kotorászni. Nem fog helyetted dönteni, nem fogja megmondani, mit tegyél vagy mit kéne tenned. És igen, lehet, hogy vissza fog utasítani egy elakadással kapcsolatban, mert személyesen érintett a témában vagy olyan dolgokra derül fény az elakadással kapcsolatban, ami már nem az ő hatásköre. Ekkor a coach azt fogja javasolni, hogy keress fel egy szakembert.
Nem fogja azt hangsúlyozni, hogy de képes vagy rá és meg tudod csinálni és meg kell csinálni és gyerünk.

MINDEN A TE KEZEDBEN LESZ 


Mit csinál egy coach? 

Amikor elakadsz az életedben és coachoz fordulsz, a coach lesz az, aki segítségével újra tudod gondolni, esetleg átkeretezni a problémádat. Segít abban, hogy úgy közelítsd meg a dolgot, ahogy eddig még nem.  Segít gondolkodni, segít rávilágítani a miértekre és segít megérteni a problémát. Segít a különböző mintákat feltérképezni. Ha úgy tetszik, fellebbenti a fátylat a szemedről, avagy segít, hogy megtaláld az erdőt a mögött a bizonyos fa mögött, amitől sokszor nem látunk. Segít abban, hogy Te magad oldd meg a problémát. És talán az egyik legfontosabb: segít, hogy ezek a változások ne csak pillanatnyiak, hanem tartósak legyenek és ugyanez az elakadás ne merüljön fel újra.

Mindezt nagyon jól megválasztott kérdésekkel teszi, amikre sokszor nem fogsz tudni azonnal válaszolni, mert el kell rajta gondolkodnod.       


Mit csinálsz Te? 

Gondolkodni fogsz, válaszolni fogsz a kérdésekre és miközben ezt teszed, megérted a problémát, a miértjét.  Új irányokat, célokat fogsz magadnak meghatározni. Új mintákat és technikákat fogsz elsajátítani Változni fogsz és változtatni fogsz a gondolkodáson, a tetteiden, de még akár az életeden is. A folyamat végére pedig saját magad fogod feloldani az elakadásodat. Miben és mikor segíthet egy coach? Alapvetően azt mondhatnánk, hogy bármikor és bármiben, de ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. Ahogy fentebb kifejtettem, vannak olyan esetek, amikor nem coachra (vagy nem arra a coachra van szükséged). 
Ahány ember, annyi elakadás, hiszen mindannyian mások vagyunk, máshogy élünk meg és máshogy kezelünk helyzeteket.

                  
Mikor sikeres a coaching? 

Ha már az első alkalom után érezhető a pozitív változás, ami a korábbi tanácstalansághoz és egy helyben toporgáshoz képest új irány, amerre tartani akarunk, új kitűzött célok és elképzelések a hogyanról.

De amit ténylegesen sikeres coachingnak tartunk: Egy olyan változás a korábbi állapothoz képest, amikor már nincs elakadás az adott helyzettel kapcsolatban és ez a változás TARTÓS ÉS NEM IGÉNYEL TOVÁBBI ALKALMAKAT.