Uitz Zoltá​n
Személ​yi edző, Life coach

"If you don’t find the time, if you don’t do the work, you don’t get the results. "
"Ha nem szánsz rá időt, ha nem végzed el a munkát, nem lesz  eredmény. "
- Arnold Schwarzenegger

A saját átalakulásom 8 hónap alatt.
Ha nekem sikerült, neked is fog!!

Előtte

Utána

A mai világban, bár egyre népszerűbb a testmozgás (beleértve minden formáját), még messze vagyunk az ideálistól.
Sajnos a rohanó életünkben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget ennek és általánosságban elmondható, hogy mozgásszegény életvitelt folytatunk (a helyes táplálkozásról pedig inkább ne is beszéljünk).

Pedig számtalan jótékony hatása van: javuló állóképesség, magasabb energiaszintek, jobb kondíció, kevesebb túlsúly, esztétikusabb külső, de talán a legfontosabb a mentális és fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatása.

Mennyi időt is töltünk naponta TV nézéssel, laptopozással (céltalan facebookozás, tik-tok, instagram), különböző számítógépes játékokkal?  
ÁTLAGOSAN TÖBB MINT 2 ÓRÁT!!!   Ha csak a negyedét mozgásra szánnánk... 

   Mint minden, ez is egy elhatározással és döntéssel kezdődik. Ha az megvan, akkor megtetted az első lépést egy jobb életvitel felé.
Teljesen kezdőként érdemes az első pár alkalommal szakemberhez fordulni (nem nem, ez nem marketing). 


Miért kell a személyi edző?

Autót sem vezetünk (jó reménység szerint) pusztán lelkesedésből, mert az sem csa a pedálok nyomkodásáról és a kormány tekergetéséről szól.
Ahogy az edzés sem csak arról, hogy x gyakorlatból megcsinálok y sorozatot z ismétléssel (épp helyesen kivitelezve vagy épp nem) aztán "jóccakát".
Bár ez lehet plusz kiadás, de az esetleges sérülések és a hatékonyság jelentős hiánya hosszú távon sokkal többe kerülhetnek, nem is beszélve a motiváció és a lelkesedés elvesztéséről. És ez igaz akkor is, ha már nem vagy kezdő de megálltál a fejlődésben.
A megfelelő edzésterven túl (ami mindenki számára más és más, nincs univerzális jolly joker. Függ az edzettségi/erőnléti szinttől, sportmúlttól, korábbi sérülésektől, stb.) komoly anatómiai, biokémiai, edzéselméleti,de még pszichológiai tényezői is vannak az edzői munkának. Az ő felelőssége (is) a Te sikered, testi épséged. Ő az aki (jó esetben) rendelkezik a megfelelő tudással, elhivatottsággal és hozzáállással. Megtanít a gyakorlatok helyes kivitelezésére, felkészíti a testedet és az agyadat erre a tevékenységre, nyomon követi a változásokat és ennek függvényében az egész személyreszabott programot akár hétről hétre úgy igazítja, hogy a maximumot hozza ki belőled, legyen szó fogyásról, állóképesség javításáról, vagy izomtömeg növeléséről, függetlenül attól, hogy kezdő, újrakezdő vagy haladó vagy.


Hogyan válassz személyi edzőt?

Manapság minden bózotban találni legalább egyet és igencsak nehéz elsőre a megfelelőt kiválasztani. Korántsem biztos, hogy aki kétszer akkora, mint Te és benne van már a fél Richter gyógyszergyár vagy egyszer elindult már egy amatőr versenyen, a való életben is alkalmas az edzői feladatok ellátásra. Számtalan példát látni, hogy valaki 3-4 embert is behív egyszerre, elzavarja őket valamelyik géphez, míg ő az idő 90%-ban bratyizik valakivel, a telefonját nyomkodja vagy épp az egyik vendég/edzőcsajt fűzi. 
Vagy a nagy "influenszer-edzők", magukat profinak vallva osztják az észt instagramon és egyéb social media felületeken és akkora égbekiáltó baromságokat terjesztenek (sőt sokszor saját maguk találják ki őket), hogy szegény Weider (Joe Weider, akit a testépítés atyjának tekintenek, ő alapította a legnagyobb testépítő szövetséget és például ő indította el Arnie karrierjét is) forog a sírjában. 
Esetleg a szintén magukat profinak valló edzők, akik nagyon tudják az edzéstervet, hogy mi lesz majd a jó neked, de ha bekérdezel, hogy miért az vagy miért úgy vagy mit csinál az a gyakorlat vagy épp milyen anatómiai és/vay biológiai/kémiai folyamatok zajlanak a testedben, na akkor megáll a tudomány. 
Vagy akik elvégeztetnek veled mindent is, csináltatják a diétát/tömegelést, de a saját formájuk valahogy köszönőviszonyban sincs azzal, amit belőled terveznek faragni.

A legfontosabb, hogy számodra mi a legfontosabb. Legyen sok papírja? Legyen hatalmas? Legyen testépítő bajnok? Legyen jó a marketingje? Legyen szimpatikus? Legyen népes követőtábora? Legyen jóképű/szexi (bár ezen lehet, hogy nevetünk, van olyan, akinek ez a legfontosabb)? 
Nehéz eldönteni, de sokkal fontosabb, hogy ha nem érzed jól magad, nem érzed/látod a változást, bármi nem stimmel, lépj tovább és ne add fel! Gyakran csak a 2-3. edző lesz a megfelelő ;)

Éppen ezért az első edzés nálam ingyenes, ami után közösen eldönthetjük szeretnénk e együtt dolgozni. És nem kell aggódni, ha kifutunk az 1 órából, mert számomra az alkalmak a minőségről és nem a mennyiségről szólnak ;)

 A motiváció és a célok 

Már az elején nagyon fontos eldönteni, hogy miért csináljuk! Például: egészségesebbek akarunk lenni? jobb testet szeretnénk a strandon a csajoknak/pasiknak mutogatni? Szeretnénk mozogni és ez tetszett meg?
Meg kell határozni rövid, közép és hosszú távú célokat, amik elérése újabb löketet ad majd a továbbiakhoz. 
Sajnos az olyan elképzelések, hogy télapó testből Dwayne "The ROCK" Johnson akarok lenni 3 hónap alatt, elég irreális, de még hosszú távon is az esetek 98%-ban halálra van ítélve, mert türelmetlenek vagyunk, elfogy a kitartásunk, nem vesszük komolyan és sorolhatnánk. Mindenesetre elég konkrét célokra van szükség, még ha nem is tudunk mindent azonnal számokban (-x kg zsír , +y kg izom) kifejezni.

A Siker kulcsa

 Ezt úgy szokták felvázolni, hogy a siker kulcsa: 70%-ban az étrend, 30%-ban az edzés és 100%-ban a hozzáállás.
 Bár azért nem ennyire egyszerű ez a képlet sem :)